Recenzent
Wajt
Datum
9.9.2010
Absinthe
Butterfly Absinthe
Verze
Verte
Typ
Destilát
Šarže
Barva
10 /10
Komentář
Bez výtky. Nádherná tmavě olivová zeleň. Přesně do mého vkusu.
Louche
10 /10
Komentář
Louche je taktéž parádní. K přípravě jsem použil see-saw. Zakalení si dalo pořádně načas, poté začalo pozvolna vystupovat ze dna sklenice, přičemž každá kapka zanachávala táhlé, pozvolna klesající mléčné pásy.
Poznámka k barvě
Poměrně tmavá, až nazlátlá barva.
Aroma
13 /20
Komentář
Težké hodnotit. Z aroma jsem totálně zmaten. Čistý absinthe má naprosto průměrné aroma, ze kterého decentně vystupuje anýz a nějaké koření. Bohužel i trochu štiplavého alkoholu. Zakalený absinthe získá naopak silně kořeněnou vůni, která není nepříjemná, ale je na můj vkus až "neabsinthová". Klasická paleta bylin je touto specifickou vůní přebita.
Hutnost
10 /10
Komentář
Hutnost je v nejlepším pořádku, pocit v ústech při každém doušku je opravdu luxusní.
Chuť
13 /20
Komentář
Možná půjdu proti proudu, ale osobně mne chuť motýla nikterak výrazně neuchvátila. Náběh je hodně sladký dokonce s bych naváhal tvrdit, že s jakýmsi karamelo-ovocným nádechem! Po polknutí se sice rozvine poměrně příjemná trpkost po stranách jazyka, ale ta sladkost je stále patrná. Hořkost je nulová a aftertaste velmi dlouhý. Stejně jako v aroma mám pocit, že klasické byliny jsou v pozadí na úkor "čehosi". Z počátku mi to přišlo dobré, ale postupem času se objevily spíše rozpaky.
Celkový dojem
7 /10
Komentář
Z tohoto absinthu jsem v rozpacích. Barva a louche na excelentní úrovni, aroma a chuť považuji přinejmenším za "experiment" (na druhou stranu trochu netrefné označení pro repliku) hodně vzdálené klasické absinthové linii. V tomto případě platí klasické: "sto lidí, sto chutí". Osobně mne tento absinthe nevzal za srdce. Ač z řemeslné stránky jde nepochybně o perfektní práci, další sklenku si dám za delší čas a láhev bych si nekoupil.
Celkové skóre na základě hodnocení: 80,0 %
Recenzent
Habu
Datum
12.9.2010
Absinthe
Butterfly Absinthe
Verze
Verte
Typ
Destilát
Šarže
Barva
10 /10
Komentář
Asi etalon absinthové barvy. Olivová zelená s lehkým nádechem barvy mrtvých listů.
Louche
10 /10
Komentář
Po notné dávce kapek přichází louche a zbarvuje absinthe v počátku do nepříliš lichotivého zeleného žabince, který se ale postupem kalení mění na neprůhlednou olivovo opalinou mléčnou zeleň. Hutnost zákalu je totální, i proti světlu to vypadá, že uprostřed sklenice Pontarlier je černá díra.
Poznámka k barvě
Aroma
14 /20
Komentář
Motýl ve vůni zklamal. Aromatická bomba to rozhodně není. Při kalení se ale rozvíjí povědomá vůně (kterou jsem cítil v Projetu P od C.A.Bugnona). Aromatu celkově dominuje specifická bylinka, která ale pravděpodobně nebude pelyňkem ani žádnou jinou klasickou absinthovou bylinkou.
Hutnost
9 /10
Komentář
Hutnost je nejen dominanta louche, ale i pocitu v ústech.
Chuť
15 /20
Komentář
Další mírné zklamání. Butterfly je zvláštním způsobem sladko-hořko-trpký po celé ústní dutině. Není to sice nic nechutného, ale rozhodně to není něco, co bych vyhledával. Navíc chuti opět dominuje ovocno kořeněné aroma, které dominovalo i ve vůni. Až v polovině sklenky se objeví chuť pelyňku. Tohle v Bostonu asi určitě pili s cukrem.
Celkový dojem
8 /10
Komentář
Zvláštní kousek, rozhodně nestandartní absinthe, který se v kroužku konzervativců moc neohřeje. Na druhou stranu chuť motýla zůstává hodně dlouho na chuťových pohárcích, takže i několik minut po dopití posledního doušku vám bude tento okřídlený absinthový rebel poletovat v ústech.
Celkové skóre na základě hodnocení: 82,9 %